L’Archetipo is een Italiaans familiebedrijf gelegen in Puglia, Zuid-Italië. Aan het hoofd staat de charismatische Francesco Dibenedetto, agronoom en zoon van wijnboeren. Francesco en zijn gezin zijn dagelijks niet alleen maar bezig met het vervaardigen van héérlijke wijnen van eigen geteelde druiven. Francesco is namelijk op een missie. En die missie betreft het promoten op brede schaal van een zo natuurlijk mogelijke landbouw. Wereldwijd.
In de jaren ’80 van de vorige eeuw besloot Francesco om volledig biologisch te gaan werken. De resultaten waren goed, maar niet volledig naar zijn zin. Vooral op het gebied van bodemleven viel nog veel te winnen. Daarom zette hij in 2000 de stap richting de landbouwmethoden van Rudolf Steiner, de bio-dynamische landbouw. Hij kreeg echter al snel het gevoel dat een laatste stap gezet diende te worden. Deze ‘missing link’ vond Francesco in het gedachtengoed van de perma-cultuur of de synergetische landbouw zoals hij het zelf noemt. Deze vorm van landbouw gaat verder dan biologische landbouw. Hierin groeien verschillende gewassen door elkaar, wat goed is voor de eco-diversiteit. Ook wordt er niet geploegd: gezaaid wordt er op de resten van de oudere gewassen. De resultaten van deze vorm van landbouw, zowel op het gebied van eco-diversiteit maar ook qua opbrengsten, zijn spectaculair te noemen. Zie hier hoe hij het Europese Parlement toespreekt over het belang van de erkenning van humus als belangrijkste voedselbron voor planten.
Qua wijnmaken staat de familie Dibenedetto voor een zo natuurlijk mogelijke manier van wijnmaken. Dit komt in de praktijk neer op volledige non-interventie: niet filteren of klaren; nergens de smaak manipuleren door toevoegingen en vrijwel geen conservanten gebruiken (sulfiet). Gisten zijn sowieso uit den boze. Deze manier van werken in veld en kelder is goed terug te proeven in hun wijnen. Die zijn zuiver, complex en ouderen mooi én zijn altijd een goede afspiegeling van de gebruikte druivensoorten, de plek waar ze groeien en de jaargang.
- Land
- Italië
- Regio
- IGP Salento
- Wijnstijl
- Natuurwijn, toegankelijk, zuiver, gestructureerd
- Druivensoorten
- Fiano Minutolo, Greco, Verdecca, Falanghina, Marchione, Primitivo, Susumaniello, Montepulciano, etc
- Productiemethode
- Natuurwijn, bio-dynamisch, permacultuur