Jordi Miró komt uit een echte wijnmakers familie: zowel zijn vader als zijn grootvader teelden druiven voor de lokale coöperatie. Als kleine jongen liep Jordi al mee in de familiewijngaarden en hij vond het toen al frustrerend dat zijn familie niet zelf de wijnen maakte van het eigen fruit. De druiven werden standaard verkocht aan de lokale coop.
Eind jaren ’90 begon zijn eigen wijnproject: het opknappen van een verlaten oude wijngaard in de streek Terra Alta. Dit deed hij naast zijn vaste werk als salesmanager bij de coöperatie Vinicola del Priorat. De wijngaard was jarenlang verwaarloosd, dus Jordi moest alle bestaande wijnranken uitrukken en de 5 hectare grote wijngaard opnieuw beplanten. Vervolgens begon een tien jaar durend proces van opknappen, ervaring opdoen in de wijngaard en héél veel ideeën formuleren. ‘Cooking up ideas’ zoals hij het zelf noemt. Dit langdurige proces resulteerde in 2010 in de eerste gebottelde wijnen.
Jordi is een gepassioneerde, speelse wijnmaker die niet bang is voor het experiment. Het is ook een echt familieproject: zijn tienerdochters Aïda en Andrea zijn nauw betrokken en hebben beiden al op jonge leeftijd hun eerste (natuur)wijnen gemaakt. Al zijn wijnen beginnen met het formuleren van een idee. Vervolgens komen de arbeid en de resultaten van de oogst Hierna begint het proces van aanpassing van het idee aan het druivenmateriaal en het werk én omgekeerd. Hij experimenteert veel met verschillende druivensoorten, in vaak jaarlijks wisselende blends, zoals witte en rode Garnacha, Syrah, Tempranillo, Cabernet. In de wijngaard werkt hij volledig biologisch; hij filtert en klaart nagenoeg nooit en werkt zo schoon dat hij weinig tot geen sulfiet nodig heeft.
- Land
- Spanje
- Streek
- Terra Alta
- Druivensoorten
- Garnacha Blanca, Macabeo, Garnacha Negre, Merlot, Tempranillo, Carignan, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet
- Wijnstijl
- Krachtig maar elegant, verfijning, diepte
- Productiemethode
- Natuurwijn