De Italiaanse familie Nero emigreerde in 1680 naar Portugal, waar ze aan de kust in Sesimbra neerstreken. Daar begonnen ze met de productie van en handel in gezouten en gedroogde vis. Zij exporteerden deze vis voornamelijk naar Spanje en Italië. In 1912, 250 jaar later, was de familie Nero een van de eersten die in Portugal een visconservenfabriek openden. De 21 jarige Amadeu Nero had de leiding over de fabriek die een begrip zou worden in Portugal. Helaas moest de fabriek, net als veel andere conservenfabrieken in deze tijd, in 1989 de deuren sluiten. Ze hadden de concurrentieslag met de goedkopere, industriële Aziatische conservenindustrie verloren.
José Nero, de kleinzoon van Amadeu, produceert tegenwoordig weer visconserven op kleine schaal (‘conservas gourmet’) en maakt daarbij gebruik van de oude, succesvolle, prachtig uitziende merken, zoals Naval en Nazarena. Maar er worden ook nieuwe merken uitgebracht, zoals Valflôr, waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van biologische olijfolie. Alle vis wordt duurzaam gevangen, nooit ver van de Portugese kust. Vervolgens wordt de verse vis op traditionele wijze verwerkt: de vis wordt langzaam gegaard in stoomkamers en vervolgens handmatig met extra vergine olijfolie in blik gelegd, zoals al generaties eerder deden. Deze ambachtelijke manier van werken geeft een hoogwaardiger eind-product met een betere smaak.
Het volgende filmpje, dat helaas in het Portugees is, geeft een mooi beeld van het vroegere productieproces, dat nu weer wordt toegepast door José.
https://www.youtube.com/watch?v=22c2fSZYMfA
- Land
- Portugal
- Locatie
- Matosinhos, nabij Porto
- Assortiment
- Ingeblikte sardines, makreel, inktvis, bacalhau
- Productiemethode
- Ambachtelijk, met de hand ingeblikt, deels biologisch