Herdade do Esporão is een gerenommeerde producent van wijn en olijfolie uit de Alentejo. In Nederland was het de eerste en grootste Portugese producent die landelijk bekendheid kreeg en je kan wel stellen dat de wijnen van Esporão voor veel Nederlanders de eerste kennismaking waren met Portugal als wijnland. Naast kwaliteit blinkt het bedrijf uit in duurzaamheid.
De regio Alentejo kenmerkt zich door een landklimaat, met hete zomers, waarin de temperaturen ’s nachts sterk kunnen dalen en voor Portugal extreem koude winters. Deze klimatologische kenmerken, in combinatie met de diversiteit aan bodemsoorten (o.a. schist, klei en leem) en de autochtone druivensoorten, staan aan de basis van zeer originele wijnen. De geschiedenis van het landgoed Esporão gaat terug tot de Bronstijd. Tijdens de Romeinse bezetting werden de wijnen al geëxporteerd door het hele Romeinse rijk. Vanaf dat moment zijn ook de grenzen van het landgoed nagenoeg ongewijzigd gebleven. In 1985 werd een van de modernste ‘winerys’ van Portugal gebouwd waarbij zoveel mogelijk met natuurlijke technieken werd gewerkt. In 2002 werd een tweede winery gebouwd speciaal voor de productie van witte wijn. Zowel in de wijngaard als in de olijfgaard werkt Esporão volledig volgens de regels van de biologische landbouw. Esporão behoort tot de belangrijkste wijnproducenten van Portugal en ontvangt per jaar meer dan 50.000 bezoekers.
- Land
- Portugal
- Regio
- Alentejo
- Wijnstijl
- Volle, fruitige, geconcentreerde rode; volle, verfijnde witte
- Druivensoorten
- Alicante Bouschet, Trincadeira, Cabernet Sauvignon, Aragonez, Antão Vaz, Arinto, Roupeiro
- Productiemethode
- Niet-gecertificeerd biologisch: alle eigen druiven en olijven zijn biologisch geteeld maar soms worden niet-bio druiven gekocht, met name voor de Alandra wijnen.