Mateus Nicolau de Almeida stamt af van een bekende wijnmakers familie, die al vele generaties wijn maakt in de Portugese Douro vallei. Zijn grootvader was de wijnmaker van Portugal’s beroemdste (en duurste) rode wijn, de Barca Velha en zijn vader is de directeur van Ramos Pinto, het meest Portugese aller porthuizen. Deze familiaire ballast weerhield Mateus er niet van om toch vooral de dingen op zijn eigen manier te doen. Toen hij in 2003 voor zichzelf begon, deed hij dat in een kleine schuur en met aangekochte druiven. Zijn eerste geld investeerde hij in de aankoop van eigen wijngaarden en stapje voor stapje kon hij zijn bedrijf opbouwen.
Mateus heeft een diep begrip van de upper-Douro, de streek waar hij vandaan komt. Met name de verschillende aspecten van het terroir die zo bepalend zijn voor de kwaliteit van zijn wijnen: het klimaat met droge zomers en koude winters; de hoogtes die wel oplopen tot 700 meter; de unieke verticale lagen blauwe leisteen, die de wijnen hun mineraliteit geven. Hij nam zich voor om zijn wijnen en wijngaarden in harmonie te laten zijn met de natuur en nooit een knieval te maken voor de commercie. In de praktijk komt dat neer op een bio-dynamische werkwijze in de wijngaard en een minimalistische manier van werken in de kelder, met zo min mogelijk ingrepen en geen toevoegingen aan de wijn. Mateus treedt de druiven met de voeten in granieten lagares (gistingskuipen), filtert en klaart niet en ook wat betreft het gebruik van hout is het een purist: liever niet. De meeste van zijn wijnen rijpen in cementen cuves.
- Land
- Portugal
- Regio
- Douro
- Wijnstijl
- Traditioneel, intensiteit, kracht, elegantie
- Druivensoorten
- Rabigato, Tinta Amarela, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Nacional
- Productiemethode
- Bio-dynamisch, natuurwijn