Torre Zambra

Federico de Cerchio kwam op een rustige zondagmiddag onze winkel binnenlopen. Hij was op bezoek bij een Amsterdamse vriend en of we zijn wijnen wilden proeven. We kregen spontaan een mooie overzichtsproeverij aangeboden van zijn hele assortiment. Montepulciano’s, oplopend in gewicht, complexiteit en rijping. Maar ook een opvallend lekkere Pecorino, eens een keer niet op vat gelagerd. De gepresenteerde wijnen waren expressief, puur én een tikkeltje commercieel. Een beetje zoals Federico zelf eigenlijk.

Federico is de derde generatie De Cerchio’s in Villamagna (Abruzzen). Na omzwervingen en studies in o.a. Duitsland, Zweden en Rome, streek hij in 2018 neer in het bedrijf dat door zijn opa was opgericht, het wijngoed Torre Zambra. Alhoewel de schaal van de productie in de loop der jaren flink is opgeschroefd en de groei onder Federico’s leiding verder toeneemt, worden nog steeds de originele principe’s van grootvader Vincenzo gehanteerd: spontane fermentatie, langzame rijping op cement en houten vaten, rekening houden met het specifieke terroir van Villamagna en respect voor de natuur. Sinds kort zijn alle wijnen biologisch en veganistisch gecertificeerd.

torre zambra logo
  • Land
  • Italië
  • Regio
  • Abruzzo
  • Wijnstijl
  • Complex, krachtig, speels, typische streekwijnen
  • Druivensoorten
  • Montepulciano D'Abruzzo, Pecorino, Trebbiano
  • Productiemethode
  • Biologisch, vegan

De wijnen van Torre Zambra