Márcio Lopes is geboren en getogen in de stad Porto. Als kind bracht hij zijn vakanties door bij zijn grootouders, die wijnboeren waren in de Douro streek. Dit plattelandsleven maakte grote indruk op hem en legde de kiem voor een latere carrière als wijnboer. Als jongeman koos hij voor een studie tot Landbouwingenieur aan de Universiteit van Porto, waar hij al gauw begon met het organiseren van wijnproeverijen naast zijn studie. Tijdens een van deze proeverijen ontmoette hij de in Portugal beroemde wijnmaker Anselmo Mendes, de ‘godfather’ van de Vinho Verde, tegenwoordig ook consultant wijnmaker bij Adega Mãe. Deze Mendes bracht hem verder op het pad van wijnmaker en gaf hem de kans de fijne kneepjes van het vak in de praktijk te leren. Hij maakte meerdere vintages Vinho Verde voor Mendes en na stages in o.a. Australië, begon Márcio al snel met het maken van zijn eigen wijnen.
Márcio produceert twee lijnen: Pequenos Rebentos (vert. ‘kleine loten’) in de Vinho Verde streek en Proibido in de Douro. Deze laatste naam, letterlijk Verboden, is een ode aan de smokkelaars in het gebied, in de tijd van de dictatuur. Al zijn wijnen worden op micro-niveau gemaakt, met vaak maar een paar duizend flessen of minder per wijn. Waar mogelijk werkt Márcio Lopes biologisch, volledig zonder filteren, klaren en zonder sulfiet toe te voegen. De stijl van zijn wijnen kan je echter niet typische, funky natuurwijnen noemen: ze zijn namelijk loepzuiver, fris, doordrinkbaar en elegant. In 2020 werd Márcio gekozen tot “Upcoming Winemaker of the Year’, een prestigieuze prijs in Portugal.
- Land
- Portugal
- Regio
- Vinho Verde, Douro
- Wijnstijl
- Loepzuiver, fris, doordrinkbaar en elegant
- Druivensoort(en)
- Loureiro, Alvarinho, Trajadura, Rabigato, Cainho, Pedral, Alvarelhão, Donzelinho Tinto, Tinto Francisco
- Productiemethode
- Biologisch, volledig zonder filteren, klaren en zonder sulfiet, natuurwijn