Mas d’Amile

Mas D’Amile is een klein familiedomein in Montpeyroux (Languedoc), met aan het hoofd de charmante Amelie d’Hurlaborde. De naam Amile is het koosnaampje dat haar opa haar gaf; eigenlijk een liefdevolle  verspreking van haar echte naam. Amelie heeft ongeveer 6 hectaren wijngaarden in bezit, grotendeels beplant met blauwe druiven Syrah, Grenache en Mourvèdre en een klein plukje Terret Blanc, een witte bijna vergeten druivensoort.

De eerste wijngaard waar ze verliefd op werd was een 80 jaar oude wijngaard beplant met Carignan. Hier maakte ze in 2007 haar eerste wijn van: een droge, fruitige Carignan met elegantie en mineraliteit. Dit zette gelijk de toon voor haar persoonlijke stijl: minder op zoek naar concentratie, meer naar elegantie. Naast deze Vieux Carignan en de Terret Blanc, jaarlijkse opbrengst ongeveer 500 flessen, maakt ze nog twee rode wijnen. Le Petitou komt van wijngaarden in Terrasses de Larzac, waar veel vulkanisch basalt in de bodem zit. Dit geeft de wijn structuur en  mineraliteit, in combinatie met gul fruit. De Montpeyroux heeft de warmte van een klassieke Languedoc, mooi op houten vaten gerijpt. In de kelder hanteert ze een hands-off werkwijze: spontane vergisting, niet klaren of filteren en laag sulfiet.

  • Land
  • Frankrijk
  • Regio
  • Languedoc
  • Wijnstijl
  • Licht rood, drinkbaarheid, tevens warm en kruidig
  • Druivensoorten
  • Terret Blanc, Carignan, Grenache, Syrah
  • Productiemethode
  • Biologisch, natuurwijn

De wijnen van Mas d'Amile